Nakupte nad 2 200 Kč a v košíku si budete moci vybrat jednu z dárkových sad v hodnotě 399 Kč zcela zdarma.

Jak připravit nejlepší kávu v Mokka?

Krok 1: Mokka – příprava

Vůně Orientu

Džezva je název originální turecké konvičky na přípravu mokka kávy. Nejčastěji se vyrábí ručně z mědi a je k dostání v různých velikostech. Džezva se nejprve plní vodou – zhruba 50 ml vody na jeden šálek kávy. Ve své domovině se mokka káva pije s cukrem, který je přidáván hned na začátku přípravy. Na jeden šálek kávy se dává asi jedna lžička cukru.

Krok 2: Mokka – správně namletá káva

Jemná jako moučkový cukr

Protože se při přípravě mokka kávy zahřívá mletá káva společně s vodou a je s ní také nalévána, musí být káva na tento druh nápoje namleta úplně najemno, takže má konzistenci mouky nebo práškového cukru.

Krok 3: Mokka – množství kávy

Jemná jako moučkový cukr

Na přípravu jednoho šálku mokka kávy dejte do džezvy jednu vrchovatou lžičku jemňounce namleté kávy.

Věděli jste? V mnoha zemích se mokka káva zjemňuje kardamomem, skořicí nebo hřebíčkem. Pokud to chcete vyzkoušet, jemně namleté koření dejte do džezvy jednoduše spolu s mletou kávou.

Krok 4: Mokka – příprava kávy

S pěnou a kávovou sedlinou

Vodu v džezvě přiveďte k varu a následně džezvu sejměte ze sporáku. Teprve potom přidejte kávu a obsah džezvy přiveďte na mírném plameni opět k varu. Jakmile káva napění, džezvu sejměte ze sporáku a obsah několikrát zamíchejte. Potom dejte kávu znovu na sporák a nechte zpěnit. Dobrá mokka káva by měla být v každém šálku pokryta hustou pěnou. Můžete to udělat tak, že pěnu po prvním zpěnění seberete a rozdělíte do šálků.

Věděli jste? Čím vícekrát necháte mokka kávu napěnit, tím je hustší a chuťově intenzivnější.