Druhy kávy
Naučte se s námi všechny druhy kávy
Espresso
Velikost espresso šálku: 60–90 ml
Objem nápoje: 25–35 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Správné espresso se připravuje ze 7–14 gramů kávy pod tlakem aspoň 9 barů. Extrakce trvá zhruba 30 vteřin a teplota vody se pohybuje kolem 90 stupňů. Nikdy však nesmí dosáhnout bodu varu. Název pochází ze slova express – rychlý.
ZAPOMEŇTE NA PICOLLO
Pravé espresso je jen jedno. Pojem „piccolo = malý“ k nám pravděpodobně zavezli italští turisté. Ujišťovali se, že dostanou silnou kávu v malém hrníčku tak, jak jsou zvyklí z domova.
Espresso Lungo
Lungo – z italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Z 8 g kávy vznikne 60ml nápoj, z 16 g potom 120ml. V kavárnách se často setkáte s pojmem “prodloužené espresso”.
Espresso dopio neboli double
Velikost espresso šálku: 60–90 ml
Objem nápoje: 60 ml
Obsah kofeinu: cca 128 mg
Klasické espresso je pro vás jako nic? Objednejte si rovnou double shot. Připravujte se z dvojité dávky namleté kávy stejným způsobem. Jde o poměrně silný nápoj – dodá zhruba tolik kofeinu jako 3 velké sklenice coly.
Espresso Macchiato
Velikost espresso šálku: 60–90 ml
Objem nápoje: 30 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Macchiato znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Pokud si ho objednáte v dobré kavárně, dostanete espresso s trochou mléčné pěny. Připomíná tak malé cappuccino: Dostanete většinou 80ml šálek doplněný po okraj pěnou. Pokud se chcete při objednávce blýsknout, vyslovte „makjáto“ – ne „machiáto“ a už vůbec ne „macáto“.
Ristretto
Velikost šálku: 60–90 ml
Objem nápoje: 20 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Ristretto, původem z jižní Itálie, se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso. Používají se však jemněji mletá zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo jen 20 ml nápoje. Díky tomu získává ristretto nejsilnější kávové extrakty. Italové vypijí klidně 5 až 6 šálků za den.
Americano
Velikost espresso šálku: 150–180 ml
Objem nápoje: 30 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Nevyhovuje vám intenzivní chuť běžného espressa? Zvolte americano – doplněné o vodu v poměru 1:5. Americano jde připravit 2 způsoby. Dolití hotové kávy vodou. Může to udělat barista před podáváním, nebo až host podle své chuti. Long black neboli příprava kávy přímo do horké vody. Horká voda připraví americano o značnou část cremy, což laická veřejnost řeší často jako chybu.
Caffe Latte
Velikost espresso šálku: 280–330 ml
Objem nápoje: 30 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Fandíte slabší kávě s mlékem? Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato. Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy.
Cappuccino
Velikost espresso šálku: 150–180 ml
Objem nápoje: 30 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů také pochází z Itálie. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Čím vyšší pěna, tím lépe – minimem by měl být 1 cm. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.
Cappuccino modern
Velikost espresso šálku: 150–180 ml
Objem nápoje: 30 ml
Obsah kofeinu: cca 64 mg
Tzv. seattle style cappuccino má místo husté pěny na povrchu jemnou mikropěnu. Ta se lépe váže s mlékem a na jazyku vytváří sametově hebký pocit.
Flat white
Velikost espresso šálku: 150 ml
Objem nápoje: 60 ml
Obsah kofeinu: cca 128 mg
Je libo silnější kávu s mlékem? Objednejte si flat white. Připravuje se ze dvou shotů espressa a dolévá našlehaným teplým mlékem, které vytváří na povrchu zhruba centimetrovou mikropěnu. Tento čím dál oblíbenější nápoj pochází z Austrálie, proto se mu někdy říká také „australské cappuccino“.