Nakupte nad 2 200 Kč a v košíku si budete moci vybrat jednu z dárkových sad v hodnotě 399 Kč zcela zdarma.

Abyste v pákovém kávovaru připravili dokonalé espresso

Krok 1: Pákový kávovar – příprava

Přístroj, který potřebuje čas

Pákový kávovar není nic pro ty, kdo spěchají. S tímto přístrojem se z přípravy kávy stává relativně časově náročný obřad, který ovšem pro opravdové milovníky k požitku z kávy patří. Trpělivost je odměněna espressem nebo caffè crema jako ve slunné Itálii. Pákový kávovar je třeba zapnout s několikaminutovým předstihem, aby se voda na přípravu kávy ohřála. Do kávovaru pak upevněte ještě nenaplněnou páku a nechte jí protéct jednu dávku horké vody, aby se páka před spařováním kávy předehřála. Dobrým nápadem je předehřívat i šálky. K tomu se hodí integrovaný ohřívač šálků, který je součástí mnoha pákových kávovarů. Případně můžete hrnky před naplněním vymýt horkou vodou.

Krok 2: Pákový kávovar – správně namletá káva

Mletí najemno

V pákovém kávovaru je voda vysokým tlakem tlačena mletou kávou v páce. Kvůli krátké době, kdy je voda s kávou v kontaktu, je třeba používat kávu namletou na velmi jemno. Kdo si kávu mele sám, nastaví si tedy mlýnek na nejjemnější stupeň. Věděli jste, že když je káva namletá moc nahrubo, voda rychle proteče a espresso je pak příliš slabé. Pokud je káva namletá příliš jemně nebo je příliš pevně upěchovaná, voda protéká příliš pomalu a espresso chutná hořce.

Krok 3: Pákový kávovar – množství kávy

Kolik kávy do pákového kávovaru?

Pro klasický “single shot”, tedy pro jedno espresso, potřebujete zhruba 8 g mleté kávy. Pokud chcete při jednom spaření připravit dvě espressa, měli byste použít odpovídající dávku zhruba 16 g mleté kávy. Kdo má rád espresso nebo caffè crema opravdu pořádně silné, může single shot připravit i ze 16 g mleté kávy.

Náš tip: Několikrát vyzkoušejte různé množství kávy, abyste našli dávku, která Vám přesně vyhovuje. 1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g a 1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g.

Krok 4: Pákový kávovar – příprava kávy

Pěchování kávy a upevnění páky do kávovaru

Do páky dejte mletou kávu a rozprostřete ji rovnoměrně tak, že ji prsty zarovnáte do rovna nebo pákou lehce klepnete o pracovní desku. Když je povrch mleté kávy pěkně vyrovnaný, použijte pěchovadlo a kávu stlačte velkým tlakem (cca 15–20 kg). Pak páku umístěte do kávovaru a zahajte spařování. Po zhruba 20 až 25 vteřinách paprsek vytékajícího espressa začne být světlý (“blond”). Nyní byste měli proces ukončit, protože z kávy byly uvolněny všechny vonné složky. Čím déle bude voda ještě protékat, tím bude espresso vodnatější.