Nakupte nad 2 200 Kč a v košíku si budete moci vybrat jednu z dárkových sad v hodnotě 399 Kč zcela zdarma.

Kapsle Nespresso

Historie kapslí

Jejich narození předchází příběh vynálezce Érica Favreho. Ten pochází z francouzsky mluvícího švýcarského kantonu Vaud a byl inženýrem aerodynamiky. Po dokončení studií začal pracovat pro firmu Nestlé. Jeho italská žena Anna-Marie ráda svého manžela pošťuchovala, a to obzvláště kvůli nevýrazné kávě, kterou Švýcaři pili. Éric vzal pošťuchování vážně a rozhodl se, že své ženě ukáže. Ve svém honu za nejlepším espressem se na krátký čas dokonce odstěhovali do Říma a prošli spoustu italských espresso barů. Až narazili na jeden, slavný Caffé Sant´Eustachio.

Hledání kávy tolik podobné italskému espressu

Koukali baristům pod ruce a vyptávali se. Éric došel k závěru, že vlastně potřebuje prohnat co nejvíce vzduchu vodou a tu protlačit přes množství namleté kávy. Tím chtěl vytvořit kávu s velkým množstvím pěny a takovou, která by byla tolik podobná italskému espressu. Vytvořil svůj první stroj a představil ho společnosti Nestlé roku 1975. Tam ale nebyli z jeho nápadu nijak nadšení, i proto, že ve stejné době uvedlo Nestlé na trh instantní kávu Nescafé, o níž byl velký zájem.

První kapsle, první (ne)úspěchy

První kapsle se tedy začaly produkovat až o deset let později, roku 1986, a to díky tehdejšímu řediteli Nestlé Helmutu Maucherovi. Nestlé se obávalo neúspěchu a firma začala kapsle vyrábět pod záštitou nově vzniklé značky – Nespresso. Kapsle byly nejprve určené pro konzumaci v hotelích, barech a kancelářích. Tam se ale moc nedařilo. Změnila se tedy strategie a kapsle se začaly prodávat jako luxusní část domácností. Ze Švýcarska se kapsle rozšířily do Francie a do USA, ale šlo to pomalu. Začátky Nespressa byly těžké a Éric Favre byl nucen roku 1991 Nestlé opustit.

Nespresso vs. Éric

Éric založil několik vlastních společností na výrobu kapslí jako například Monodor. Boj o patent kapslí trval několik let. Kdo byl vlastně tvůrcem kapslí, Nestlé nebo Éric? Smír mezi Nestlé a Éricem se podepsal až roku 2003. Éric Favre vydal roku 2014 knihu, kde sám uvádí, že udělal několik chyb, ale díky nim se posunul kupředu.

Nespresso? Who else?

A Nespresso? To získalo hlavně v 90. letech na popularitě. Postupně se začaly objevovat další velké firmy vyrábějící kapsle, jako například americká firma Keurig. A po vypršení patentů firmy Nespresso v roce 2015 začalo více a více firem přicházet s novými, vylepšenými kapslemi a technologiemi. Dnes můžeme najít až 400 společností na světě, které je vyrábějí.